Substansvärdet räknas fram med hjälp av så kallade EBIT-multiplar som multipliceras med 12 månaders historiska rullande rörelseresultat (EBIT) för varje affärsområde. Nyckeln till ett rättvisande värde är att hitta rättvisande multiplar. Det görs genom att identifiera jämförbara börsnoterade bolag i de branscher där Latours helägda rörelser är verksamma. För varje bolag räknas en EBIT-multipel fram genom att ställa bolagets rörelseresultat i relation till dess EV-värde (Enterprise Value).
EV-värdet utgörs av börsvärdet justerat för den nettoskuldsättning som det jämförbara bolaget har. Eftersom de jämförbara noterade företagen värderas olika av marknaden, bildas det ett intervall av EBIT-multiplar för vart och ett av Latours affärsområden. Intervallet indikerar vilket värde marknaden tillmäter Latours helägda rörelser.
Substansvärdet för de helägda rörelserna slås därefter samman med marknadsvärdet på de noterade innehaven. Därefter adderas värdet på övriga tillgångar, varpå koncernens nettoskuld dras av. Kvarvarande summa utgör Latours redovisade substansvärde. Denna värdering ska uppfattas som en indikativ utvärdering, men utgör inte en fullständig marknadsvärdering. Substansvärderingsmodellen tar exempelvis inte hänsyn till framtida prognoser vare sig för Latours innehav eller för jämförbara bolag. De senaste årens konjunktursvängningar gör att såväl affärsområdenas som jämförbara bolags resultat varierar kraftigt. Detta innebär att jämförbara värderingsmultiplar fördelar sig över ett mycket stort intervall. I denna presentation har därför jämkning skett av använda multiplar för att det inte ska medföra orimliga värden. Andra värderingsmultiplar (exempelvis EV/sales) har också använts som stöd för de multipelintervall som valts.
Så här fungerar metoden – steg för steg
1. Identifiering av jämförelseobjekt
Latour identifierar börsnoterade bolag med verksamhet i branscher närliggande den helägda industrirörelsen.
2. Framtagande av EBIT-multiplar
När jämförelseobjekt är identifierade granskas bolagens EBIT-multiplar. En EBIT-multipel baseras på bolagets EV-värde (Enterprise Value), som beräknas genom att öka börsvärdet med bolagets nettolåneskuld. Därefter divideras EV-värdet med rörelseresultatet (EBIT). Ett bolag med ett börsvärde på 90 Mkr en nettolåneskuld på 10 Mkr och ett EBIT på 10 Mkr, får en EBIT-multipel på 10.
3. Omvandling till multipelspann
När en EBIT-multipel räknats fram för varje bolag summeras de gruppvis så att varje affärsområde får ett multipelspann. Om det finns två jämförelseobjekt för exempelvis Swegon, det ena med en multipel på 10 och det andra 14,hamnar EBIT-multipeln för beräkningen av värdet på affärsområde Swegon i spannet 10–14.
4. Sammanslagning av substansvärdet på helägda rörelser
När spannen för EBIT-multiplarna är fastställda värderas affärsområdena. Först beräknas det 12 månaders rullande rörelseresultatet (EBIT). Detta multipliceras sedan med EBIT-multipeln. Låt säga att Swegon visar ett 12 månaders rullande rörelseresultat (EBIT) på 100 Mkr. Med EBIT-multipeln 10–14 blir värdet 1,0–1,4 Mdr kr. När beräkningar gjorts för samtliga affärsområden sammanställs resultaten till ett totalt värde i form av ett spann.
5. Sammanslagning med värdet på de noterade innehaven
För att få fram börsportföljens substansvärde multipliceras innehavens aktiekurser vid periodens utgång med antalet aktier som ägs i varje bolag. Detta slås samman med de helägda rörelsernas substansvärde, enligt steg 1–4. Summan blir, efter tillägg av övriga tillgångar och avdrag för nettolåneskulden, Latours substansvärde, även det i ett spann.